Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Γιατί το Σίγρι ονομάστηκε «Σίγρι»;

Καθώς η πρώτη ιστορική αναφορά του ονόματος Σίγρι γίνεται από τον Στράβωνα (65 π.Χ. – 23 μ.Χ.) στα ''Γεωγραφικά'' του, πρέπει να πιθανολογήσουμε πως η λέξη έχει αρχαιοελληνική ρίζα.
Πιθανώς από τη λέξη «Σίγουρον» > Σίγρον > Σίγριον και σήμερα Σίγρι.
«Σίγουρον», γιατί είναι σίγουρο λιμάνι για κάθε καιρό.
Λιγότερο πιθανό είναι από τη λέξη «σύγκρυο», που μας πιάνει από τα μελτέμια και τους βοριάδες!
Κατά μία εκδοχή προέρχεται από τον χαρακτηρισμό του λιμανιού από τους Ιταλούς θαλασσοπόρους ως Sicuro (ασφαλές) λιμάνι (Sicouro, Sigouro, Σίγρι).
Μία άλλη εκδοχή είναι η ταύτιση του τοπωνυμίου με την περιοχή της Σιγριανής της Κυζίκου, του μεγάλου αγρού, η οποία έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των κατοίκων του Σιγρίου. Υπάρχει κι άλλη μια εκδοχή: σε παλιό γερμανικό λεξικό των Ελληνικών Ονομάτων αναφέρεται ως προέλευση της λέξης «Σίγριον» η αρχαιοελληνική λέξη «Σίγραι», που είναι «οι των αγρίων συών οι βραχείς και σιμοί», δηλαδή Σίγραι ονόμαζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τα μικρά και κοντά αγριογούρουνα! Κι όσο κι αν σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό να ήταν ο τόπος γεμάτος αγριογούρουνα, που να τον βαφτίσουν κιόλας, δεν πρέπει να αποκλειστεί η εκδοχή του αγριογούρουνου, γιατί μπορεί κάποιος βράχος, για παράδειγμα, να φαινόταν στους αρχαίους σαν αγριογούρουνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: