Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Απόστολου Αθανασιάδη: “Οπωσδήποτε, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Πάρα πολλά...”

Ανοίγουμε σήμερα έναν κύκλο συνεντεύξεων. Η πρώτη και μόνη συνέντευξη που φιλοξένησε η εφημερίδα στην πρώτη περίοδό της ήταν του αείμνηστου Κώστα Αθανασιάδη, τότε Προέδρου της Κοινότητας Σιγρίου. Σήμερα, φιλοξενείται ο Απόστολος Αθανασιάδης, γιός του μπαρμπα-Κώστα και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου.Στο επόμενο φύλλο θα φιλοξενηθεί συνέντευξη του Δημάρχου Ερεσού-Αντίσσης Σωτήρη Καρδαρά και (ελπίζουμε πως) θα ακολουθήσουν κι άλλες, από ανθρώπους που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέονται με το Σίγρι, παρεμβαίνουν, δημιουργούν, βρίσκονται στην επικαιρότητα ή έτσι, χωρίς λόγο...
Κύριε Πρόεδρε, βρίσκεστε στην θέση αυτή δέκα χρόνια...
Πράγματι. Ανέλαβα την 1η Ιανουαρίου 1998. Είχα εκλεγεί με το συνδυασμό του Κώστα Κορδώνη τότε, αλλά η συνεργασία μου με τη Δημοτική Αρχή του Πολύδωρου Αμπατζή ήταν πολύ καλή και στις επόμενες εκλογές κατεβήκαμε μαζί, με αποτέλεσμα να επανεκλεγούμε για την τετραετία 2002-2005. Κατά τη διάρκειά της μάλιστα, ήμουν για ένα χρόνο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερεσού – Αντίσσης και άλλον ένα χρόνο Αντιδήμαρχος. Και τώρα, εκλέχτηκα για Τρίτη φορά, μάλιστα δε με ποσοστό μεγαλύτερο από τις προηγούμενες δύο φορές, και είμαι Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου.
Ποια θεωρείτε πως ήταν η σημαντικότερη παρέμβασή σας για το Σίγρι κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Θέλω να τονίσω – και πιστεύω το γνωρίζετε – ότι οι αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων σήμερα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ουσιαστικά, μπορούμε να βεβαιώσουμε μόνο το γνήσιο της υπογραφής και αντιγράφου και να εκδώσουμε άδεια ταφής. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, να απευθύνουμε επιστολή σε μια Υπηρεσία με τα προβλήματά μας, με τα αιτήματά μας. Μας έχει ρητά απαγορευτεί και επιτρέπεται μόνο μέσω του Δήμου. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια, με επίμονη προσπάθεια και προσωπική παρέμβαση, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα μέχρι τώρα και ευελπιστούμε να πετύχουμε κι άλλα για το καλό του χωριού μας.
Θέλετε να μας αναφέρετε μερικά;
Δεν θέλω να κάνω διάκριση μεταξύ των έργων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, διότι θεωρώ ότι όλα τα έργα, ανάλογα με τους δημότες που εξυπηρετούν, κάθε ένα έχει τη δική του σημασία και τη δική του αξία, άσχετα εάν είναι ένα μικρό ή μεγάλο έργο . Θα αναφέρω ορισμένα:
- Επισκευή και επέκταση Δημοτικού Σχολείου (κατασκευή νέας αίθουσας με εσωτερικές τουαλέτες) και κατασκευή Νηπιαγωγείου εξαρχής)
- Διαμόρφωση αλιευτικού καταφυγίου
- Ανταλλαγή επτά οικοπέδων, στα οποία έγινε επέκταση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού, σε δημότες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν στα οικόπεδα που τους είχε δώσει η πρώην Κοινότητα ΣιγρίουΔιάνοιξη και ασφαλτόστρωση περιφερειακού δρόμου από Μουσείο προς πλαζ
- Περίφραξη Νεκροταφείου
- Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και ειδικότερα προς Φανερωμένη, τσιμεντόστρωση 1600 μέτρων
- Τσιμεντοστρώσεις μέσα στον οικισμό
- Τοποθετήσεις νέων στύλων και φωτιστικών στο χωριό
- Κατασκευή πλακόστρωτων, από εκκλησία προς Μουσείο και από παντοπωλείο προς Μουσείο
- Αγορά της αίθουσας τέως Χλιάμπα, η οποία έγινε κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου
- Γεώτρηση στο Βεϊλή
- Διάνοιξη αγροτικού δρόμου από Αγία Ειρήνη προς Λάψαρνα και από Σκοπό προς Λάψαρνα
- Διάνοιξη ποταμού Τάψας από Φανερωμένη έως Γαϊδαράκο και δημιουργία αγροτικού δρόμου στα αναχώματα, με τσιμεντόστρωση ενός τμήματος
- Διαμόρφωση υπογείου Εκκλησίας σε Λαογραφικό Μουσείο, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μονής Υψηλού και του Συλλόγου «Θεοφάνης της Σιγριανής»
-Διαμόρφωση αίθουσας Κοινοτικού Καταστήματος σε κατοικία ιατρού
-Εναλλακτική ηλεκτροδότηση του χωριού με νέα γραμμή από Ερεσό - Σίγρι
-Κατασκευή δύο γεφυριών στον χείμαρρο Παλαιοχωρίου
-Κατασκευή ράμπων σε χειμάρρους
-Κατασκευή κηπαρίων και διαμορφώσεις χώρων εντός οικισμού.
Και κάτι διαφορετικό, αλλά πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας:
-Δημιουργία τράπεζας αίματος στο Σίγρι
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά που μένει να γίνουν. Ποιες, λοιπόν, είναι οι προτεραιότητές σας;
Οπωσδήποτε, υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Πάρα πολλά. Ποτέ δεν σταματάνε οι παρεμβάσεις – δεν πρέπει να σταματάνε. Μην ξεχνάμε όμως πως σήμερα οι δυνατότητες παρέμβασης των Τοπικών Διαμερισμάτων είναι πολύ περιορισμένες, όπως έχουμε ήδη πει…
Τι δυσκολίες υπάρχουν προκειμένου να λύνονται γρήγορα και αποτελεσματικά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους και επισκέπτες του Σιγρίου;
Αυτό που μόλις σας είπα. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, να υπογράφει, να βεβαιώνει. Δεν έχει δικαίωμα ουσιαστικά να κάνει τίποτα. Δεν μπορεί να πληρώσει ένα μεροκάματο για να φτιαχτεί μια βλάβη για παράδειγμα, ή να γίνει ένας έκτακτος καθαρισμός. Δεν υπάρχει ένα ταμείο, μικρό έστω, στο Τοπικό Διαμέρισμα για την κάλυψη τέτοιων έκτακτων αναγκών που καθημερινά προκύπτουν. Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα και γι’ αυτό δεν μπορούν να λυθούν αμέσως τέτοια μικροπροβλήματα και δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις.
Έχετε πειστεί ότι τα ονομαζόμενα «μεγάλα έργα», δηλαδή το λιμάνι του Σιγρίου και ο δρόμος Μυτιλήνη – Καλλονή – Σίγρι θα γίνουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ή θα πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή, όπως βλέπουμε να συμβαίνει τόσα χρόνια;
Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε από όλους, από τον Γ. Βουλγαράκη, τέως Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Πάνο Καμμένο, Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ι. Λέκκα, τον Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, από όλους γενικά όσοι επισκέφτηκαν το Σίγρι ή είχαμε επαφές μαζί τους, ότι τουλάχιστον το λιμάνι θα γίνει. Κι επειδή ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου είναι ένα έργο σε άμεση συνάρτηση με το λιμάνι, θέλω να πιστεύω ότι κι αυτό το έργο θα γίνει. Άλλωστε, έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές εργασίες, οι μελέτες και λοιπά. Βεβαίως, είναι μεγάλα έργα, δεν είναι στις δικές μας αρμοδιότητες, αλλά ελπίζουμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις και να ενταχθούν τα έργα στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ΕΣΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν και να δώσουν άλλη πνοή, άλλον αέρα στην περιοχή και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του χωριού μας και της περιοχής.
Υπάρχει περίπτωση να γίνει ο δρόμος Ερεσού – Σιγρίου;
Είναι και δική μας επιθυμία να γίνει, αλλά πρέπει να γίνουν ενέργειες από το Δήμο για μελέτη, αν θα γίνει νέα χάραξη ή θα ακολουθηθεί ο υπάρχων δρόμος, αλλά και να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης. Μέχρι στιγμής, δεν είναι τόσο αισιόδοξα τα πράγματα.
Ποιες άλλες ενέργειες γίνονται για την τουριστική προβολή της περιοχής – και ιδιαίτερα του Σιγρίου –, προκειμένου να ανακοπεί η φθίνουσα χρόνο με τον χρόνο τουριστική κίνηση και να επιμηκυνθεί η τουριστική σαιζόν;
Ο Δήμος πάντοτε συνεργάζεται για την τουριστική προβολή της περιοχής με την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί ευτύχημα για το Σίγρι η λειτουργία του και με κάθε τρόπο πρέπει να συνδράμουμε στη δική του μεγάλη προσπάθεια. Επίσης, ο Δήμος έχει προχωρήσει στο έργο της ψηφιοποίησης και προβολής μέσω του διαδικτύου. Όμως, η μεγάλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη σίγουρα θα δοθεί με την πραγματοποίηση των δύο μεγάλων έργων, του λιμανιού και του δρόμου.
Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα του Σιγρίου, την αισθητική, την πολεοδόμηση, την τάξη, την καθαριότητα;
Σε γενικές γραμμές ναι, αλλά ασφαλώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, να είχαν γίνει περισσότερα. Γιατί, όταν μιλάμε για καθαριότητα στο Σίγρι, αναφερόμαστε σε μια πολύ μεγάλη έκταση, όχι μόνο στην πλατεία και τον κεντρικό δρόμο ως την πλαζ, αλλά όλους τους δρόμους, την περιοχή γύρω από το Μουσείο και το Κάστρο, τις ακτές και τις παραλίες. Έτσι λοιπόν, δεν πρέπει να γίνεται διανομή της σχετικής πίστωσης απλώς ανάλογα με τον πληθυσμό, αλλά ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. Αν, λοιπόν, πρέπει να καταλήξω, όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος. Πρέπει όμως κι ο καθένας να φερθεί υπεύθυνα στην καθαριότητα, στη νοικοκυροσύνη, στην τάξη, αλλά και στην κατανάλωση του νερού, του πολυτιμότερου ίσως αγαθού. Κάπως γίνονται αυτά τα σκουπίδια, κάποιοι φέρονται ασυνείδητα και βρωμίζουν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.
Υπάρχουν ελπίδες για το Κάστρο του Σιγρίου; Το βλέπουμε να καταρρέει κάθε χρόνο, αλλά ακούμε πως δεν εντάσσεται πουθενά η συντήρησή του, χωρίς να σκεφτόμαστε καν για αποκατάσταση. Υπάρχει πλάνο για ουσιαστική αξιοποίησή του και επομένως τη διάσωσή του;
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες παρεμβάσεις έχουν γίνει! Παντού! Προς όλους! Ατέλειωτη αλληλογραφία προς όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς, την Αρχαιολογία, το Υπουργείο Πολιτισμού και όπου αλλού. Υποσχέσεις έχουμε εισπράξει πολλές κατά καιρούς, αλλά αποτέλεσμα κανένα ουσιαστικά. Είχαμε εντάξει ένα ποσό για να γίνει μελέτη από τη Σχολή Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Είχε προταθεί στο Interreg, αλλά τελικά δεν εντάχθηκε. Απαιτείται, λοιπόν, να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη, γιατί χωρίς μελέτη όπως ξέρουμε δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο, και κατόπιν να βρεθεί χρηματοδότηση. Παρήλασαν πολλοί και το είδαν, αλλά προς το παρόν έχουμε μείνει στις υποσχέσεις και τις ευχές. Έχουμε στείλει σ’ όλους επιστολές, αλλά τίποτε. Δυστυχώς, γιατί το Κάστρο συνέχεια πέφτει, γκρεμίζουν οι πέτρες και είναι επικίνδυνο για τους επισκέπτες του, και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμό του, εφόσον εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος.
Τελικά, το κτήριο που στεγαζόταν το Τελωνείο, θα αξιοποιηθεί, ή θα συνεχίσει να αποτελεί εστία ρύπανσης;
Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχαμε αποταθεί στην Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου στην οποία ανήκει για την παραχώρησή του. Ως τώρα, δεν έχει γίνει η μεταβίβασή του στο Δήμο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάποτε θα γίνει, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να πάψει να αποτελεί εστία ρύπανσης.
Είστε αισιόδοξος για τη συγκράτηση του πληθυσμού του Σιγρίου; Πού βασίζετε αυτήν την εκτίμησή σας;
Νομίζω πως από μόνα τους τα γεγονότα μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι. Ενώ άλλα χωριά, πολύ μεγαλύτερα από μας πριν μερικά χρόνια έφτασαν να έχουν πολύ λίγα παιδιά στο σχολείο ή και καθόλου, στο Σίγρι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει κόσμος και νομίζω πως τουλάχιστον δεν θα υπάρξει μείωση πληθυσμού. Υπάρχουν ασχολίες, ναυτικοί, ψαράδες, κτηνοτρόφοι καθώς και ο τουρισμός, που οι κάτοικοι δεν έχουν βιοποριστικό τουλάχιστον λόγο να φύγουν. Θα έλεγα πως είμαι σίγουρος πως δεν θα μειωθεί ο πληθυσμός του Σιγρίου.
Θα θέλατε να μας πείτε τη γνώμη σας για τον σχεδιαζόμενο «Καποδίστρια 2», που προβλέπει να γίνει ένας υπερ-Δήμος, όπου εκτός από τον Δήμο Ερεσού-Αντίσσης θα συνυπάρχουν και οι Δήμοι Καλλονής, Πέτρας και Μηθύμνης με έδρα την Καλλονή;
Είμαι κάθετα αντίθετος! Όπως είμαστε τώρα και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν, αν γίνουν οι νέες συνενώσεις, δεν θα μας ξέρει κανένας! Με την πείρα που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να πω χωρίς κανένα φόβο πως είμαι αντίθετος και με τον πρώτο Καποδίστρια. Δεν αμφιβάλλω καθόλου πως αν ήμασταν Κοινότητα, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα. Πολλά περισσότερα που δεν μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι Δήμοι – εκτός αν δώσουν αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια και τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις για να τις υλοποιούν, όποιοι εκλεγούν.
Θέλω να πω πως όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, για το καλό του χωριού. Οι αντιπαλότητες πρέπει να τελειώνουν με τις εκλογές κι ο καθένας πρέπει να έχει το θάρρος να επικροτεί την καλή προσπάθεια και να επισημαίνει τα προβλήματα. Σ’ έναν μικρό τόπο σαν τον δικό μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για αντεκδικήσεις. Αν τα καταφέρουμε αυτό, αν λειτουργούμε όλοι μαζί, θα ήμασταν αλλιώς, τόσο εμείς μέσα στο χωριό, όσο και στον κάθε Δήμο που ανήκουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: