Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Τα Φοινίκια κι ο Στρατηγός: συνταγή για μελομακάρονα

Ήμουνα φαντάρος και ήταν μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν έβαλα τη μάνα μου να φτιάξει φοινίκια για να τα πάω εκεί που υπηρετούσα. Ξεκίνησε, λοιπόν το μικρό εργοστάσιο στην κουζίνα του σπιτιού μας και την επόμενη κουβαλούσα ασήκωτες κούτες! Τα μοίρασα σε φαντάρους και γαλονάδες και σε λίγο με φωνάζουν πως με θέλει ο κος Αντισυνταγματάρχης. Πηγαίνω και, να μην τα πολυλογώ, με βάζει να τηλεφωνήσω στο Σίγρι να πάρω τη συνταγή, που την ήθελε η γυναίκα του. Παίρνω τηλέφωνο από το γραφείο του, εκείνος εκεί και πάνω που έγραφα “τι είναι θελόσταχτη”, γυρνάω το κεφάλι μου και βλέπω τον Στρατηγό αυτοπροσώπως!! Για πότε κατάπια τη γλώσσα μου, δεν μπορώ να σας πω! Ωστόσο, τα πράγματα αποδείχτηκαν ευκολότερα, αφού κι ο Στρατηγός ήθελε τη συνταγή για την κυρία του... 
Παραδοσιακή συνταγή για φοινίκια / μελομακάρονα 
Υλικά για μπόλικα-μπόλικα! 
2 ποτήρια ελαιόλαδο 
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού 
1 ποτήρι θελόσταχτη (αλισίβα) 
1 ποτήρι ζάχαρη 
1 κουταλίτσα σόδα 
ξύσμα πορτοκαλιού 
αλεύρι όσο χρειαστεί (περίπου 2 κιλά) 
Για το σιρόπι: 
2 ποτήρια ζάχαρη 
2½ ποτήρια νερό 
Ετοιμασία 
1 Πρώτα ετοιμάζουμε τη θελόσταχτη: παίρνουμε καθαρή στάχτη από το τζάκι, τη ξυλόσομπα ή το μαγγάλι και τη βράζουμε με μπόλικο νερό. Την αφήνουμε να κατασταλάξει καλά και παίρνουμε το απόσταγμα. Επαναλαμβάνουμε, ώσπου το νερό να είναι καθαρό, χωρίς υπολείματα στάχτης. 
2 Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη θελόσταχτη και τη σόδα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε το μίγμα για να φτιάξουμε τη ζύμη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσέχουμε ώστε η ζύμη να μην είναι ούτε πολύ αραιή, ούτε πολύ σφιχτή. Δεν πρέπει να κολλάει. 
3 Κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη σε μέγεθος αυγού και τα πλάθουμε σε μικρές ελλειψοειδείς πιτούλες. Τα “κυλάμε” στον ξύστη του τυριού, ώστε να γίνει ανάγλυφη η επιφάνειά τους και τα τοποθετούμε στο ταψί. 
4 Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου. 
5 Ετοιμάζουμε εν τω μεταξύ το σιρόπι, βράζοντας για 5 περίπου λεπτά το νερό με τη ζάχαρη. Αν θέλετε, την ώρα του βρασίματος προσθέστε μια φέτα λεμόνι, ή δυο ξυλαράκια κανέλα. 
6 Χωρίς να βγάλουμε τα φοινίκια από το ταψί, χύνουμε το σιρόπι για να το απορροφήσουν. 
7 Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αλεσμένο μύγδαλο ανακατεμένο με ζάχαρη. 
8 Απολαμβάνουμε τη γεύση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: