Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Δηλαδή, τι πρέπει να έχει ένα χωριό, για να καταδεχτεί μια τράπεζα να βάλει ένα ΑΤΜ;

Λοιπόν, και γι’ αυτό το θέμα χρειάζεται μέσον; Και γι’ αυτό πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, να έχεις γνωριμίες ή να είναι κάποιος που “λύνει και δένει” για να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός;
Το πρόβλημα είναι πολύ απλό: Μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, αυτό που λένε ΑΤΜ. Είναι αυτό που είναι ακουμπισμένο σε ένα ντουβάρι, έχει ένα πληκτρολόγιο και βάζεις μια κάρτα και σου βγάζει παράδες. Δεν έχεις μετρητά; πηγαίνεις εκεί και αυτό σου δίνει! Εδώ που τα λέμε, έχει λύσει τα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων, που μ’ αυτό το μηχάνημα έχουν αντικαταστήσει τις ουρές στην τράπεζα όταν χρειάζονται μετρητά.
Σήμερα, ένα ΑΤΜ είναι απαραίτητο σε κάθε τόπο. Πολύ περισσότερο, όταν αυτός ο τόπος έχει κόσμο που έρχεται και φεύγει, έχει τουρίστρες και ταξιδιώτες, όπως είναι το Σίγρι. Έχουμε πολλά παραδείγματα με επισκέπτες του Σιγρίου που βρέθηκαν σε απόγνωση όταν ανακάλυψαν πως δεν υπάρχει εδώ ΑΤΜ. Ζευγάρι, αφού απόλαυσε το γεύμα του σε κάποιο εστιατόριο, έμεινε η γυναίκα και ο άνδρας έφυγε, πήγε στην Καλλονή για να βγάλει λεφτά και επέστρεψε για να πληρώσει τον λογαριασμό!!! Άλλοι πάλι, φεύγουν και στέλνουν τα λεφτά ταχυδρομικώς! Ζητάνε συγνώμη οι άνθρωποι, εξηγούν την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οι εστιάτορες ή οι ιδιοκτήτες του δωματίου στο οποίο διέμειναν τους εμπιστεύονται και μόλις βγάλουν λεφτά τα στέλνουν. Αλλά αυτή βέβαια δεν είναι λύση! Λύση είναι να μπει και στο Σίγρι ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.Τόσο το Τοπικό Συμβούλιο Σιγρίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όσο και ο Δήμος έχουν κάνει τις σχετικές κρούσεις σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Μυτιλήνη, προτείνοντας ως σημείο τοποθέτησης του μηχανήματος το Μουσείο. Αποτέλεσμα ουδέν!
Προς όλες τις τράπεζες που διατηρούν κατάστημα στη Λέσβο απέστειλαν αίτημα για την εγκατάσταση και λειτουργία στο Σίγρι Μηχανήματος Αυτόματης Ανάληψης Μετρητών και οι επαγγελματίες του χωριού, με σχετική τους επιστολή προς τους Διευθυντές στις 27 Μαϊου 2008. Δεν καταδέχτηκαν (με εξαίρεση μία τράπεζα) ούτε καν να απαντήσουν!
Η επιστολή είχε ως εξής:
Θέμα: Εγκατάσταση και λειτουργία Μηχανήματος Αυτόματης Ανάληψης Χρημάτων στο Σίγρι Κύριε ΔιευθυντάΠαρακαλούμε να εξετάσει η τράπεζά σας τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας Μηχανήματος Αυτόματης Ανάληψης Χρημάτων στο Σίγρι, το οποίο θα εξυπηρετήσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους του Σιγρίου, αλλά και τους πολυπληθείς επισκέπτες και παραθεριστές της περιοχής.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανήματος στο Σίγρι είναι σήμερα επιβεβλημένη, καθώς όλο και περισσότεροι προτιμούν να συναλλάσσονται με αυτόν τον τρόπο και η λειτουργία του στο Σίγρι θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τους κατοίκους, επισκέπτες και παραθεριστές, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά είναι βέβαιο πως θα είναι οικονομικά συμφέρουσα για την τράπεζά σας.Να σημειωθεί πως στο Σίγρι βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου χιλιάδες επισκέπτες καθώς και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.
Στο Λιμάνι του Σιγρίου προσεγγίζουν πολύ συχνά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και πολλά αλιευτικά σκάφη από πολλές περιοχές της Ελλάδας και πολλά τουριστικά γιωτ. Οι επιβαίνοντες σ’ αυτά έχουν άμεση ανάγκη λήψης μετρητών, πράγμα αδύνατο ως σήμερα. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει να προσεγγίζει στο λιμάνι του Σιγρίου επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο θα εκτελεί δύο φορές την εβδομάδα το δρομολόγιο Λαύριο – Σίγρι – Λήμνος – Θεσσαλονίκη. Ως προς τον χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο μηχάνημα, θα μπορούσε να αναζητηθεί τόσο στην περιοχή του λιμανιού / της αγοράς του Σιγρίου, όπου είναι το κέντρο των δραστηριοτήτων, ή στον χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – ή όπου αλλού κρίνει η τράπεζά σας.Θα χαρούμε πολύ να έχουμε θετική απάντηση σ’ αυτό το αίτημά μας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε είδους διευκρίνιση.
Μετά τιμής
Οι επαγγελματίες του Σιγρίου
Ανάλογη επιστολή απέστειλε φέτος αρχές του έτους και ο Σύλλογος “Θεοφάνης Σιγριανής”, με τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα.
Δηλαδή, τι πρέπει να έχει ένα χωριό, για να καταδεχτεί μια τράπεζα να τοποθετήσει ένα τέτοιο μηχάνημα; Θεόστραβος να είναι κανένας, θα δει πόσο αναγκαίο είναι!
Η “καραμέλα” που πιπιλίζουν οι υπεύθυνοι των τραπεζών (ανεπίσημα) είναι πως αυτό θα είναι ασύμφορο για την τράπεζα, πως η τράπεζα θα “μπαίνει μέσα”. Το πώς καταλήξανε σ’ αυτό το αβίαστο συμπέρασμα, εκείνοι μόνο το ξέρουν. Γιατί εκείνοι βλέπουν ως τα νύχια τους κι όχι μπροστά, στο μέλλον.
Μετρήστε τους άνδρες του πολεμικού ναυτικού, μετρήστε τους επισκέπτες του Μουσείου, μετρήστε τους επιβάτες των πλοίων, μετρήστε τους ντόπιους και τους ετεροδημότες. Ε, πόσοι δηλαδή χρειάζονται για να μπει το ρημάδι το μηχάνημα; Επιπλέον, ποιος σιγριανός, όταν μπει το μηχάνημα μιας τράπεζας, δεν θα ανοίξει λογαριασμό σ’ αυτήν, αν είναι να εξυπηρετείται; Ας το ξανασκεφτούν, λοιπόν, οι τράπεζες.
Το Μουσείο διατίθεται να το φιλοξενήσει. Αλλά όχι μόνο αυτό: υπάρχει χώρος και στην πλατεία, κοινοτικός και ιδιωτικός. Μια απόφαση είναι και θα είναι κερδοφόρα. Αν κι εσείς έχετε κάποιον γνωστό που “Λύνει και δένει” σε κάποια τράπεζα, πείτε του για ένα ΑΤΜ στο Σίγρι. Δεν μπορεί, κάποιος θα έχει τα μάτια του ανοιχτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: