Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μανιτάρια τουρσί!

Αφού σας δώσαμε τη συνταγή για Γλυκό του κουταλιού, να και μια συνταγή για τα Μανιτάρια τουρσί. Την πήραμε αρχικά από το http://kitchen-world.blogspot.com και την φέραμε λίγο στα δικά μας μέτρα. Δεν είναι καθόλου δύσκολη και θα γευτείτε αλλιώς τα μανιτάρια που τόσο αγαπάτε!
Υλικά:
1 Κιλό μανιτάρια Σιγριανά (πλευρώτους), ή όποια άλλα άγρια μανιτάρια έχετε
Μισό λίτρο άσπρο ξύδι
100 Γρ ζάχαρη
2 Κουταλιές σούπας αλάτι
1 Κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι ολόκληρο
3 Σκελίδες σκόρδο λιωμένο (πατάμε γερά τη σκελίδα για να σπάσει, χωρίς να διαλυθεί εντελώς)
3 Φύλλα δάφνης
4 Τεχ δενδρολίβανο
4 Τεχ θυμάρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια. Τα πολύ μεγάλα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια αν θέλουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (που θα χωρέσει και τα μανιτάρια μας) βράζουμε το ξύδι μαζί με την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, την δάφνη για 2 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε μέσα τα μανιτάρια και τα βότανα και βράζουμε για 6 λεπτά επιπλέον (από τη στιγμή που θα ξαναρχίσουν να βράζουν, γιατί όταν προσθέσουμε τα μανιτάρια θα σταματήσει προσωρινά η βράση). Δεν χρειάζεται να βάλουμε σχεδόν καθόλου νερό, γιατί θα βγάλουν τα μανιτάρια το δικό τους. Μην χρησιμοποιήσετε πολύ δυνατή φωτιά.
Μετά το βγάζουμε απο την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε βάζο και το σφραγίζουμε πολύ καλά.
Το βάζουμε σε δροσερό μέρος ή, ακόμα καλύτερα στο ψυγείο, για 2 εβδομάδες τουλάχιστον πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Καλή επιτυχία!
Συμβουλή: μπορείτε να αφεραίσετε λίγο ξύδι και να προσθέσετε λευκό κρασί
Επίσης, μπορείτε να τα διατηρήσετε καλύπτοντας με ελαιόλαδο την επιφάνεια του βάζου στο οποίο τοποθετήσατε τα μανιτάρια.
Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε άσπρο πιπέρι και γαρύφαλα αντί για μαύρο πιπέρι - ή όποιο μυρωδικό προτιμάτε εσείς.

1 σχόλιο:

Σίτσα είπε...

Τη δοκίμασα τη συνταγή και είναι καταπληκτική !!!!! Χρησιμοποίησα άγρια μανιτάρια διάφορα είδη.