Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Γαληνός ρωτά Ρέππα στη Βουλή για το λιμάνι του Σιγρίου

- ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ερώτηση Γαληνού για το λιμάνι Σιγρίου
από τα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ 14.01.2010 18:00:00 Πολιτική
Ερώτηση για το πολύπαθο έργο του λιμανιού στο Σίγρι κατέθεσε ο Βουλευτής του Νομού μας, Σπύρος Γαληνός στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα. Ο κ. Γαληνός τονίζει στην ερώτησή του ότι το έργο είναι ώριμο προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ρωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την έγκαιρη έγκριση της μελέτης ώστε να υποβληθεί ο φάκελός του προς ένταξη.
Η δημιουργία του λιμανιού στο Σίγρι συζητείται εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες, αφού αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της βόρειας πλευράς του νησιού. Το 1997 ανατέθηκε η εκπόνηση της οριστικής μελέτης έργων λιμένος Σιγρίου και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων δόθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το καλοκαίρι του 2005, μετά από μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που μετακίνησε το έργο στην σημερινή του, οριστική θέση μελέτης. Η συνολική δαπάνη της μελέτης έφθασε το ποσό των 328.723 ευρώ.
Στην πορεία η Νομαρχία έδωσε εντολή για διαχωρισμό του έργου σε δύο υποέργα, το αλιευτικό καταφύγιο και το λιμάνι Σιγρίου και ο μελετητής συνέταξε δύο νέες μελέτες, με νέους προϋπολογισμούς. Ο προϋπολογισμός του έργου του λιμανιού Σιγρίου ανέρχεται στο ποσό των 15.700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Οι δύο μελέτες δεν έχουν πάρει ακόμη τις τελικές εγκρίσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ο Βουλευτής του Νομού μας, τονίζει στην ερώτηση που κατέθεσε στο αρμόδιο Υπουργείο ότι το έργο είναι έτοιμο προς ένταξη σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και η διαδικασία υποβολής του αιτήματος βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι “τυχόν καθυστέρηση έγκρισης του φακέλου θέτει εν κινδύνω την δυνατότητα ένταξης του έργου, περιορίζοντας σημαντικά την πιθανότητα πραγμάτωσής του”.

«Να προχωρήσει το λιμάνι Σιγρίου»
από το ΕΜΠΡΟΣ 14/01/2010
Να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την έγκριση της οριστικής μελέτης του λιμένα Σιγρίου, ώστε απρόσκοπτα το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, ο βουλευτής του νομού Λέσβου της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός.
Ο κ. Γαληνός χαρακτηρίζει στην ίδια ερώτηση το λιμάνι Σιγρίου ως έργο ζωής για τη Λέσβο και πάγιο αίτημα των κατοίκων της και θυμίζει ότι η διαδικασία για την οριστική μελέτη ξεκίνησε το 1997 με την ανάθεσή της. Το 2005, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ στη συνέχεια υπήρξε εντολή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου για διαχωρισμό του έργου σε δύο επιμέρους έργα: «Αλιευτικό καταφύγιο Σιγρίου» και «Λιμένα Σιγρίου». Ο προϋπολογισμός του έργου «Λιμένας Σιγρίου» ανέρχεται στο ποσό των 15.700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., και οι δύο μελέτες σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «εκκρεμούν προς έγκριση γιατί υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Ο βουλευτής επισημαίνοντας ότι το έργο είναι ώριμο προς ένταξη για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και η διαδικασία υποβολής του αιτήματος βρίσκεται σε κρίσιμη φάση κι έτσι τυχόν καθυστέρηση έγκρισης θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα ένταξής του, ρωτά τον υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την έγκαιρη έγκριση της μελέτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: