Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ένα βήμα για το λιμάνι

Τα Δηκτικά - εφημερίδα "Εμπρος" 30/01/2010
Ένα βήμα για το λιμάνι
Την πολιτική βούληση του Νίκου Σηφουνάκη να γίνει το λιμάνι Σιγρίου διέγνωσε ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, σε σύσκεψη που έγινε χθες (29 Ιανουαρίου) το μεσημέρι στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των μελετητών.
Με προτάσεις για κάποιες μικροαλλαγές, που όμως δε φαίνεται να επισύρουν καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου, αναμένεται να υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις, ακόμη και για το χρονοδιάγραμμα, με το οποίο και θα δρομολογηθεί η ένταξη και κατασκευή ενός μεγάλου έργου για τη δυτική κι όχι μόνο Λέσβο.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Η φωτογραφία αυτή είναι περίπου 35 ετών και, βέβαια, δείχνει τη σκάλα του λιμανιού του Σιγρίου, πριν γίνει το πρόσθετο "Γ" και η γλύστρα και πολύ πριν μπαζωθεί για το [κατά φαντασίαν...] αλιυτικό καταφύγιο. Στη σκάλα βρίσκεται πάνω ένα φορτηγό, στο οποίο ξεφορτώνει εμπορεύματα το εμπορικό καϊκι που είχε προδεγγίσει το λιμάνι μας - έστω και αυτήν την σκάλα. Ακόμη ένα εμπορικό καϊκι φαίνεται να είναι αραγμένο αρόδου. Γιατί η ανάγκη για λιμάνι στο Σίγρι δεν καταγράφεται σήμερα ή - έστω - τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι μια ιστορία πολλών - πολλών ετών!

Στη δεύτερη φωτογραφία, βλέπετε ένα επιβατικό πλοίο να έχει προσεγγίσει το λιμάνι του Σιγρίου. Ήταν Ελβετοί - αν θυμάμαι καλά - κι αυτό ήταν το πρώτο επιβατικό πλοίο που κατάφερε να δέσει στο πολεμικό λιμάνι μας, ύστερα από χιλιάδες εμπόδια από τα κάθε είδους Επιτελεία. Στην υποδοχή και ο αείμνηστος Κώστας Αθανασιάδης, Πρόεδρος τότε της Κοινότητας Σιγρίου.
Το λιμάνι, εκτός από τα "συνηθισμένα" επιβατικά πλοία, προσέγγισαν και "ιπτάμενα δελφίνια". Η ιστοριούλα πρέπει να καταγραφεί, για να μην ξεχαστεί: ήταν Αύγουστος και, ενώ δεν λειτουργούσε Λιμεναρχείο στο Σίγρι, ξαφνικά ήρθε ένας λιμενικός υπάλληλος για υπηρεσία! Τοπικό γραφείο ταξιδιών είχε ξεκινήσει μια μαραθώνια διαδικασία να διοργανώσει το πρώτο ταξίδα με ιπτάμενο δελφίνι από το Σίγρι στα Ψαρά. Γέμισε η αγορά κόσμο το πρωί εκείνο του Αυγούστου, να περιμένει το δελφίνι, να πάει στα Ψαρά. Το δελφίνι αργούσε. Πολύ. Υπερβολικά πολύ για ημερήσια εκδρομή. Κι αντί να έρθει πρωί, ήρθε μετά το μεσημέρι. Και επιπλέον, ο λιμενικός απαγόρεψε την προσέγγισή του στο "πολεμικό" λιμάνι του Σιγρίου!!!!! Πώς και δεν τον πέταξαν στη θάλασσα εκείνη τη μέρα, ένας Θεός το ξέρει!
Βέβαια, αργότερα τα προβλήματα λύθηκαν και άρχισαν να προσεγγίζουν "μη πολεμικά" πλοία στο λιμάνι - ένα εκ των οποίων και το εικονιζόμενο δελφίνι, που δεν είχε την τύχη του πρωτοπόρου εκείνου της μικρής μας ιστορίας!
Από τι περιπέτειες έχει περάσει κι αυτό το λιμάνι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: