Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Λύθηκε ο "Γόρδιος Δεσμός"

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και σε περίπου δέκα μέρες θα έχει περάσει η σωλήνα από το περιβόητο "σημείο G", εκεί στο Λαμπρίνη, όπου είχε βρεθεί τμήμα αρχαίου (μάλλον βυζαντινού) ντουβαριού και μια επιτύμβια στήλη. Η σωλήνα, λοιπόν, θα περάσει και θα έρθει το νερό στο χωριό!

Και μια και μιλάμε για αρχαία....
Πού είναι σήμερα ο Έρως του Σιγρίου;

Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 1968 όταν ο Ευθύμης Μυλωνάς, εκεί που βοσκούσε τα πρόβατα στο Σουλουκλούσιο, είδε στο χώμα χωμένο ένα κομμάτι λευκό μάρμαρο. Το σκάλισε λίγο με το κλαδευτήρι και είδε πως ήταν μεγαλύτερο, οπότε αποφασίζει να πάρει κασμά και να σκάψει. Η προσπάθειά του έφερε στο φως ένα άγαλμα κι ένα άλλο κομμάτι μάρμαρο! Ήταν ένας Έρως, ο αρχαίος θεός με την παιδική εμφάνιση που κρατάει στο χέρι του ένα τόξο...
Απ’ τη μια χάρηκε κια απ’ την άλλη τρομοκρατήθηκε! Χάρηκε που βρήκε έναν θησαυρό, αλλά οι εποχές ήταν μυστήριες και αποφασίζει γρήγορα - γρήγορα να το παραδώσει στον Σταθμό Χωροφυλακής που υπήρχε τότε στο Σίγρι, στον κ. Βασ. Χρ. Πετράκο. Μάλιστα, υπήρχε πίεση από τον Χωροφύλακα να το παραδώσει, αν και ο ίδιος είχε τις επιφυλάξεις του. Στην επισήμανση να πάρει κάποιο χαρτί που να λέει ότι το παράδωσε, έλαβε την απάντηση “μήπως θες και τη Φιλαρμονική του Ορφανορτοφείου να παίζει;”!!! Και περί τα τέλη Νοεμβρίου του ίδιου έτους παραδίδει στον Αρχαιοφύλακα Καλαϊτζή ακόμα ένα τεμάχιο με παραστάσεις.
Τότε, ζητάει να λάβει τα νόμιμα εύρετρα. Στις 4 Νοεμβρίου ο Προϊστάμενος τότε της Εφορείας των Αρχαιοτήτων ΙΖ Περιφέρειας ζητά με το 1281 πρωτοκολλημένο έγγραφο από τον συγχωριανό μας να αναφέρει “πότε και εις ποίον ακριβώς προέβητε εις την παρτάδοσιν των εν τη αιτήσει σας αναφαιρομένων αρχαίων”. Ο Ευθύμης στέλνει απάντηση στις 12 του αυτού μηνός και από τότε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση! Ακόμα περιμένει ο άνθρωπος τα εύρετρα!
Κατά καιρούς, η ιστορία συζητιόταν στα καφενεία, ώσπου αποφασίσαμε να την ξεσκαλίσουμε! Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και στην αρμόδια Κ’ Εφορία Αρχαιοτήτων δεν έφτασε ποτέ τέτοιο άγαλμα! Ρωτήθηκαν οι πιο παλιοί εργαζόμενοι - τίποτα! Γιατί είναι ένα άγαλμα το οποίο δεν περνά απαρατήρητο, και λόγω του υλικού του και λόγω του μεγέθους του και λόγω της παράστασής του. Θα το θυμόταν!
Η αναζήτηση συνεχίζεται. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει και ποιοί δρόμοι θα ακολουθηθούν για να βρεθεί η άκρη, όμως αξίζει να προσπαθήσουμε!
Όποιος έχει σχετική γνώση ή επαγγελματική σχετική ενασχόληση, ευχαρίστως μπορεί να βοηθήσει!
Ο Έρως του Σιγρίου, που έμεινε θαμμένος στο χώμα τόσα χρόνια, πρέπει να δει ξανά το φως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: