Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

H Ολική έκλειψη Σελήνης και πώς να την παρακολουθήσετε στο Σίγρι

Ένα από τα ωραιότερα και εντυπωσιακότερα φαινόμενα του ουρανού, η έκλειψη της Σελήνης, λαμβάνει χώρα το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουνίου και θα είναι ορατή ως ολική από όλη τη χώρα.
Το χαρακτηριστικό της έκλειψης αυτής είναι πως αρχίζει νωρίς το βράδυ με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκει τη Σελήνη σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα.
Ωστόσο, αν επιλέξετε ένα μέρος παρατήρησης με καθαρό ορίζοντα προς Νότια – Νοτιανατολικά μπορείτε να τη δείτε με ευκολία.
Σας προτείνουμε να παρατηρήσετε το φαινόμενο από τη Μονή Υψηλού σε υψόμετρο 450 περίπου μέτρων, με καθαρό ορίζοντα προς Νότια - Νοτιοανατολικά.

Πληροφορίες για την έκλειψη και την παρατήρησή της
  • Όταν η Σελήνη ανατέλλει, περίπου στις 20:50, έχει ήδη αρχίσει η έκλειψη παρασκιάς, που προκαλεί μη ορατή πτώση φωτεινότητας με οπτική παρατήρηση.
  • Η έναρξη της μερικής έκλειψης, που είναι ορατή τόσο διά γυμνού οφθαλμού όσο και με τηλεσκόπια, γίνεται στις 21:23 και βρίσκει τη Σελήνη χαμηλά στον ορίζοντα, γύρω στις 5 μοίρες.
  • Η έναρξη της ολικής φάσης είναι στις 22:22 και βρίσκει τη Σελήνη σε ύψος 13 μοιρών. Η ολική φάση θα διαρκέσει για μία ώρα και 40 λεπτά, συνεπώς θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την ολική φάση και με τη Σελήνη σε μεγαλύτερο ύψος.
  • Η ολική φάση τελειώνει 2 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα με τη Σελήνη σε ύψος 24 μοιρών και η μερική φάση τελειώνει μια ώρα αργότερα, στη 1:02, βρίσκοντας τη Σελήνη σε ύψος 27 μοιρών.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό θέμα στο Astrovox: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14479

Δεν υπάρχουν σχόλια: