Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

To Επιμελητήριο συζήτησε με τους Σιγριανούς επαγγελματίες

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση έγινε την Κυριακή το πρωί στο καφενείο «Το Κέντρον»: η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, με την ευκαιρία της κοπής της πίτας του Μουσείου, είχε την πολύ ωραία ιδέα να καλέσει τους επαγγελματίες του Σιγρίου και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα που τους απασχολούν και πιθανές λύσεις.
Στη συζήτηση αυτή παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του προεδρίου του Επιμελητηρίου και σημαντικός αριθμός από τους επαγγελματίες του Σιγρίου, καθώς και εκπρόσωποι του συλλόγου επαγγελματιών της Ερεσού.
Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να πούνε και τα «παράπονά» τους, καθώς ως και ο εισπράκτοράς του δεν έρχεται στο Σίγρι κι έτσι, οι επαγγελματίες πρέπει να κατεβούν στη Μυτιλήνη για να πληρώσουν τη συνδρομή τους!!! Εξέφρασαν επίσης την αγωνία τους για την επιβίωσή τους σε ένα τόσο αντίξοο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον.
Η παρέμβαση του Προέδρου βασίστηκε στις προτάσεις που γραπτώς είχε καταθέσει προς το Επιμελητήριο ο Α. Χιώτης, οι οποίες είναι:
1.    Επαναλειτουργία των ακτοπλοϊκών γραμμών στο λιμάνι του Σιγρίου
•    Πειραιάς –Σίγρι (ή Λαύριο, ή Ραφήνα) προς Λήμνο – Καβάλα ή Αλεξανδρούπολη,
•    Θεσσαλονίκη –Σίγρι προς Χίο – Σάμο – Κάλυμνο – Κω – Ρόδο
•    Έναρξη δρομολογίου Βόλος - Σίγρι
2.    Επανακαθορισμός των δρομολογίων των Υπεραστικών ΚΤΕΛ.
•    Προγραμματισμός για διευκόλυνση των ταξιδιωτών να μετακινούνται εύκολα προς τους κύριους τουριστικούς προορισμούς (Πέτρα – Μόλυβο, Ερεσό – Σίγρι, Πλωμάρι, Βατερά κλπ.)
•    Καθημερινά δρομολόγια προς Σίγρι τουλάχιστον από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου
•    «Έκτακτα» δρομολόγια προς Σίγρι από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου
•    Εξορθολογισμός της τιμής του εισιτηρίου με μείωση του κόστους των μακρινών  διαδρομών.
3.    Συνεργασία με τα Γραφεία Ταξιδίων προκειμένου και το Σίγρι να επανέλθει ως προορισμός των ημερήσιων εκδρομέων με πούλμαν και να μην φτάνουν στην περιοχή αποκλειστικά για να δουν σε μισή ώρα το Απολιθωμένο Δάσος.
4.    Προβολή και του Σιγρίου στις δράσεις του Επιμελητηρίου
•    Απολιθωμένο Δάσος / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
•    Ιδανικός προορισμός για Windsurfing
•    Ο τόπος που αγάπησε ο Νομπελίστας συγγραφέας Albert Camus «Είναι ο τόπος των Θεών!»
5.    Οργάνωση από το Επιμελητήριο του Σεμιναρίου που απαιτείται για την λήψη της απαιτούμενης κρατικής πιστοποίησης στους απασχολούμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
6.    Επιμόρφωση των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και καταστημάτων εστίασης & αναψυχής από ειδικούς, προκειμένου να βελτιωθούν οι παροχές και να εξαλειφθούν τα όποια προβλήματα και παράπονα των επισκεπτών
7.    Συνεχής ενημέρωση για προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (νέων επιχειρήσεων, ανακαίνισης κλπ), από Ε.Ε. ή άλλους φορείς
8.    Προετοιμασία από το Επιμελητήριο «φακέλου» για τη βοήθεια όσων θέλουν να κάνουν νέα επιχείρηση (Ποια έγγραφα χρειάζονται για πολεοδομία, πυροσβεστική, υγειονομικό, βιβλιάρια ασθενείας, ΑΕΠΙ, Δήμο; Πώς προσλαμβάνεις έναν υπάλληλο; Πώς απολύεις έναν υπάλληλο; Κλπ)
9.    Το τουριστικό τμήμα πρέπει να οργανώσει τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και να φτιάξει μια ιστοσελίδα προβολής τους, με δυνατότητα on-line κρατήσεων δωματίων, καθώς οι «μικροί» ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας μιας τέτοιας ιστοσελίδας
10.    Πληρωμή της συνδρομής του Επιμελητηρίου και αποστολή της σχετικής βεβαίωσης μέσω Ταχυδρομείου.
11.    Θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις εκλογές του Επιμελητηρίου
12.    Εγκατάσταση μηχανήματος ΑΤΜ στο Σίγρι.
Χωρίς να υποσχεθούν λαγούς με πετραχήλια (προς τιμήν τους), oi νεοεκλεγέντες «χρεώθηκαν» να εξετάσουν όλα τα ζητήματα και να πράξουν όσα μπορούν.  Ανέφεραν εν τάχει τα προγράμματα χρηματοδότησης που τρέχουν αυτόν τον καιρό και αναφέρθηκαν στην αγορά της Τουρκίας που έχει ανοίξει και την τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης, αν θέλει κανείς να συμμετέχει με υλικό ή αυτοπροσώπως, στο περίπτερο του Επιμελητηρίου. Επίσης, παριστάμενο μέλος του Λιμενικού Ταμείου υποσχέθηκε πως μέσα στη βδομάδα θα τοποθετηθούν οι καμένες λάμπες στο λιμάνι.
Κρίμα που ξεχάσαμε να βγάλουμε μια φωτογραφία….
Στη συνέχεια, όλοι μαζί, πήγαμε στο Μουσείο να κόψουμε την πίτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: