Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΚΑΣΤΡΟ ΣΙΓΡΙΟΥ Ας αρχίσουμε να το φανταζόμαστε αλλιώς!

Δεν μας προξένησε καμία έκπληξη όταν έγινε η επίσκεψη και αυτοψία στο Κάστρο του Σιγρίου, του Προϊστάμενου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλου Τριανταφυλλίδη, της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου και τουΑντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βαρσαμίδη: “κόσμος και κοσμάκης το έχει δει και στο παρελθόν - και τι έγινε; τίποτα”!
Δεν ξαφνιαστήκαμε ούτε τότε που τοποθετήθηκε η μεγάλη μπλε πινακίδα μπροστά από το Κάστρο, που ανήγγηλε το έργο της Συντήρησης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Φρουρίου Σιγρίου. Εντάξει, το ύψος του προϋπολογισμού ήταν μεγάλο, αλλά “σιγά μη γίνει τίποτα”! Κι ύστερα, σχεδόν από το πουθενά και αθόρυβα, τρία νέα παιδιά, η Βαρβάρα, η Αγγελική και ο Ηρακλής, άρχισαν να δουλεύουν εντατικά και να αποτυπώνουν την (κακή) κατάσταση του Κάστρου. Και ο προϊστάμενος της Αρχαιολογίας ήρθε και ξαναήρθε με τους συνεργάτες του και αφιέρωσαν ώρες πολλές για το Κάστρο μας, ώσπου, ναι!, πειστήκαμε πως “ε, δε μπορεί, κάτι θα γίνει!”
Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένα πολύ σημαντικό έργο, αυτό της διάσωσης του Κάστρου του Σιγρίου, έργο που αποτελεί χρέος προς το μνημείο αυτό, το οποίο - για να λέμε την πάσα αλήθεια - οι προηγούμενες προϊστάμενοι δεν του είχαν δώσει και τόση σημασία, δεν το είχαν σε προτεραιότητα, δεν το θεωρούσαν σημαντικό. Να, όμως, που τα πράγματα άλλαξαν και η κοινή θέληση και ο προγραμματισμός τριών ανθρώπων (το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως) δίνει ελπίδα ζωής για το τόσο όμορφο Κάστρο μας.
Μιλήσαμε ηλεκτρονικά με τον κο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος ευχαρίστως έλυσε τις απορίες μας σχετικά με το έργο:
- Το Κάστρο Σιγρίου, επί μακρόν είχε αφεθεί στη σκληρότητα του χρόνου και κατέρρεε. Πώς αποφασίστηκε η προστασία του, η αποκατάστασή του και η αξιοποίησή του;
- Το Κάστρο του Σιγρίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα οθωμανικά μνημεία της Λέσβου, χωρίς να έχει υποστεί σημαντικές επεμβάσεις και τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό του.
Κόσμημα για το πολιτιστικό τοπίο του Σιγρίου, το μικρών διαστάσεων Φρούριο δεσπόζει επί φυσικού εξάρματος, στο δυτικό τμήμα του οικισμού, και σε επαφή με την αιγιαλίτιδα ζώνη.Η κατασκευή του φρουρίου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της περιοχής του Σιγρίου, η οποία χάρη στην επίκαιρη γεωγραφική της θέση - δεσπόζει στην είσοδο των Δαρδανελλίων και φαίνεται ότι αποτελούσε απαραίτητο σταυροδρόμι στους εμπορικούς διαύλους της εποχής. Γι’ αυτό οι Τούρκοι αποφάσισαν να χτίσουν εκεί ένα κάστρο και να τοποθετήσουν ισχυρή φρουρά, ικανή να προστατεύσει το οθωμανικό δημόσιο από τους διαφεύγοντες δασμούς, που συνεπάγονταν η απώλεια των διακινούμενων εμπορευμάτων εξαιτίας της πειρατείας. Kαθώς είναι το μοναδικό φρούριο της Λέσβου που κατασκευάστηκε με κάτοψη γεωμετρικού σχήματος, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της εποχής, καθώς διατηρεί πολυγωνική κάτοψη με τετράγωνους οχυρωματικούς πύργους σε τέσσερις από τις γωνίες του, αποφασίστηκε η ανάδειξή του και η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
- Θέλετε να μας πείτε το πλαίσιο χρηματοδότησης του έργου αυτού και τους φορείς που εμπλέκονται;
- Το πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με το ποσό του 1.000.000 Ευρώ, χάρις στο ενδιαφέρον και την αμέριστη υποστήριξη της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου και του Αντιπεριφερειάρχη κου Θεόδωρου Βαλσαμίδη
- Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο αναλυτικός ως προς το τι περιλαμβάνει το έργο; Τι εργασίες πρόκειται δηλαδή να γίνουν;
- Κατ΄αρχάς για το φρούριο του Σιγρίου υπάρχει εγκεκριμένη τεχνική έκθεση άμεσων στερεωτικών μέτρων.Η ΕΦΑ Λέσβου αντιλαμβανόμενη την έλλειψη μελετών για το μνημείο, προέβη στην πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού αφενός για τη γεωμετρική τεκμηρίωση του μνημείου, όπου και υλοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος αρχιτεκτονική αποτύπωση, φωτογραφική τεκμηρίωση, φωτογραμμετρική τεκμηρίωση, μελέτη γεωτεχνική-βραχομηχανική, και ολοκληρώνεται η μελέτη αποκατάστασης της πύλης με τους προμαχώνες, ενώ παράλληλα γίνονται αναλύσεις αντοχής λίθου και κονιαμάτων σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Παράλληλα θα γίνει και η στατική μελέτη του μνημείου με ανάθεση σε εξειδικευμένο πολιτικό μηχανικό.
Με την ολοκλήρωση των μελετών θα προβοούμε στην εφαρμογή τους αναδεικνύοντας την πύλη με τους προμαχώνες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο οχυρωματικό έργο.
- Τι χρονικό ορίζοντα έχουμε για κάθε φάση του έργου;
- Η εκπόνηση των μελετών θα γίνει σε ένα χρόνο. Μετά την έγκρισή τους η εφαρμογή τους θα γίνει εντός δύο ετών.
- Με το πέρας των εργασιών, πώς θα «ζει» το Κάστρο του Σιγρίου; Ποια θα είναι η χρήση του; Προβλέπεται «εκμετάλλευση» των λειτουργικών του χώρων και αξιοποίησή τους ως εκθεσιακοί, μουσειακοί ή εργαστηριακοί χώροι;
- Κατ' αρχάς θα δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες. Στα κελιά θα δημιουργηθούν χώροι ενημέρωσης κοινού με διαδραστικό και ψηφιακό υλικό, καθώς και πληροφοριακό υλικό που θα αναρτηθεί σε ειδικούς πίνακες πληροφόρησης, ενώ ειδικές πινακίδες για ΑμεΑ θα προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες στο πιο ιδιαίτερο κοινό. Στους χώρους αυτούς μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις και από καλλιτέχνες Λέσβιους ή και μη, προκειμένου το Κάστρο του Σιγρίου να λάβει τη μορφή ενός ζωντανού πυρήνα πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: